Plantare de copaci la Iasi

Imprimare
User Rating:  / 0
PoorBest 
Publicat în Marți, 15 Noiembrie 2011

Văzând mesajul lui Wing-Kun Tam, peședintele LCI, privind plantarea unui milion de copaci ne-am întrebat și noi  - Crezi că se poate face?
Sigur că se poate și grija noastră în acest an este una deosebită pentru mediul înconjurător. Scopul Lions Club Intenational în acest an este de a planta un milion de copaci în jurul lumii, am calculat, asta înseamnă  mai puţin de un copac pentru fiecare membru. Inițial am conchis în cadrul ultimei ședințe de club că este un fleac și 20 de copaci putem să plantăm lejer și astfel vom pune umărul la realizarea acestui deziderat.De ce copacii? Nu este nici un secret faptul că arborii sunt de mare ajutor pentru mediul înconjurător și trebuie să conștientizăm cu toții toate beneficiile pe care plantarea unui singur copac le poate oferi. Copacii sunt ca plămânii planetei. Ei respira dioxid de carbon şi expiră oxigen, reduc eroziunea solului pentru a salva, ajuta la păstrarea surselor  de apă şi oferă un habitat pentru fauna sălbatică care trăiește în condiţii din ce în ce mai grele și nenaturale.

Am realizat cu toții și deseori ne-am spus că plantarea de copaci este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru mediul înconjurător, pentru noi și pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Am spus că vom planta copaci însă de multe ori nu am găsit timpul necesar, alteori nu am găsit suportul necesar și de multe ori am amânat fără motiv temeinic o astfel de activitate și plăcută și foarte utilă.

Oricare dintre noi poate planta un copac. Aşa am plecat când am planificat acțiunea, o acțiune ce face din programele clubului,  activităţile districtului în acest an şi am invitat , prietenii şi membrii comunităţii să ni se alăture. Spre fericirea noastră, deși dimineața de 12 noiembrie a fost una nu tocmai prielnică, cu o temperatură puțin sub 00 Celsius, ne-am adunat în fața restaurantului Teri Sarmale din Iași circa 30 de persoane cu tot felul de scule și cu un entuziasm debordant.

Era ora 9 dimineața și frig așa că mirarea și mulțumirea ne-au fost duble când am găsit alături de noi și două grupe de copii și tineri care vor fi membrii celor 2 cluburi Leo Alfa, care se vor înființa la Iași anul acesta.

Ne-am pus autoturismele în mișcare și am purces spre comuna Bârnova unde unul dintre membrii clubului, nimeni altcineva decât un fost guvernator al Districtului 124 dl. Rădăuceanu  Dumitru, ne-a oferit o bucată din terenul pe care îl deține, pentru a planta puiet așa cum plănuiserăm. Inițial am stabilit ca fiecare membru să planteze un copac, apoi membrul nostru fondator Constantin Popovici care este și un silvicultor cu mare experiență a propus să aducă 100 de puieți pentru ca fiecare dintre cei adunați să aibă satisfacția că a plantat mai mult. Și cum orice activitate planifici trebuie să aibă și surprize am găsit la locul cu pricina 400 de puieți care așteptau să fie plantați ca să devină copaci.

Ca totul să fie împlinit am dat de un teren tare ca piatra și lutos, care nu mai fusese săpat niciodată și care ne-a pus toți mușchii și îndemânarea la grele încercări însă toate acestea ne-au făcut să fim la sfârșit mai mândri și mulțumiți de acest mic gest care a creat o oază de verdeață și pe care sigur o vom urmări cu toții să vedem cum crește an de an.

Paharele de vin au încheiat eforturile noastre și ne-au redat puterile iar păhăruțele cu ceai au încălzit sufletele și năsucurile viitorilor leuți care erau plini de entuziasm. Vor crește frumos sub ochii noștri odată cu acești puieți de stejar, frasin și tei care ne salutau la plecare in bătaia vânticelului ce se stârnise.

Marius Vulpe
secretar
Lions Club Iasi 2000

 

Copyright © 2011 LIONS CLUB CRAIOVA - Toate drepturile rezervate
Societatea Libertate, Inteligenta si Omenie pentru o Natiune Sanatoasa - Club

 

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews